Християнска Адвентна Църква в гр. Лондон е място, където всички сънародници могат да намерят приятелство, подкрепа и духовно насърчение. Дейностите на Църквата включват излети в местни паркове, семинари за щастливо семейство, здравно експо, класически концерти, ексурзии в забележителни градове в UK, и много други. Но разбира се, сърцето на църквата са редовните богослужения, които се провеждат всяка Събота от 10:30ч., в които посетителите имат възможност да се насладят на прекрасни Български Християнски песни и най-важното да чуят насърчения и житейски поуки от Божието Слово – Библията. След богослуженията има общ обяд с вкусна домашна Българска храна, а на масата се завързват много нови приятелства. За децата има специално Детско Библейско Училище всяка Събота от 10:30 с песни, игри и истории от Библията. Християнска Адвентна Църква в гр. Лондон е оазис за българските души в Лондон. Заповядайте, за да прекараме чудесни, благословени от Бог, мигове заедно!

История на Българската Църква на Адвентистите от седмия Ден в Англия


Първите дългосрочно пребиваващи Български Адвентни Християни в Англия са група студенти в Нюболд колидж, близо до град Reading. Именно там през 1995 година започват да се провеждат за първи път редовни съботно-училищни богослужения на Български език, на които понякога броят на присъстващите Българи е над 20. От време на време се провеждат и съботни богослужения с проповеди на Български език. Богослуженията в Нюболд колидж продължават до 1999 година, когато групата се разпръсква и в Англия остават сем.Гъркови и сем.Гугуткови.

Междувременно, след имиграционните облекчения, започват и други адвентисти да пристигат в Англия. След 2000-та година броят на Българските адвентисти пристигащи в Англия расте експонециално. Започват да се сформират малки групички и да се провеждат нередовни събирания в петък или събота с богослужения на Български език в различни домове, а в периода 2001-02 започват да се провеждат първите дългосрочни редовни молитвени богослужения в Петък вечер в домът на Георги Митев в Palmers Greeen. Богослуженията са в стил прочит на духовна книга, разсъждения и молитви. Постепенно групата нараства до 15 редовни посетители. Всички тези спонтанни и редовни събирания спомагат за сплотяването на българите в Лондон. Планове за организиране на Българска църква на този етап няма.

Първите редовни съботни богослужения на Български език, започват да се провеждат веднъж в месеца в дома на Михаил Гърков в периода 2001-02, включващи съботно училище, което е последвано от централно богослужение с проповед. Дилемата е била дали членовете на групата ще продалжат да посещават удобните си местни църкви в Събота или имат желание да се развият редовните богослужения на Български език. Това е означавало, че членовете е трябвало да жертват посещенията си в местните Английски църкви. Идеята се приема добре. Групата е стабилна и броят й нараства над 20 члена, което довежда до решението да се наеме църковна зала в Лондон, за да сме по-близо до Българите живееещи там. През 2002 се наема сградата на Kilburn Evangelical Community Centre в Kilburn, в която групата се събира в продължение на няколко месеца. Обстоятелствата налагат групата да потърси нов дом и Stanborough Park Chuch в Уотфорд отварят братските си врати за Българската група, която се събира там в продължение на месеци. Целта на групата е да е близо до Българите в Лондон и за това се премества в сградата на Woodgreen Church, в която намира братско гостоприемство до Май 2005, когато се налага да се премести отново. Най-сетне на 29 Май 2005 групата намира постоянния си дом в Trinity at Bowes Methodist Church and Community Centre (TAB), където се помещава и до сега.

Основните предизвикателства за групата в началото са били липсата на проповедник, липсата на църковна сграда, финансовите Линкове, и несигурността дали членовете ще се посветят на каузата за създаване на собствена Българска църква, то ест дали са били готови да престанат да посещават местните Английски църкви и да се посветят да служат активно в една нова Българска църква.

През Април 2004 се свиква църковно събрание, на което се избира така наречената „Организационна Група” в състав Гълъб Марков, Михаил Гърков, Иван Стоянов, Йорданка Димитрова и Галя Митева, с цел да се проучат юридическите и административни условия и да се установи дали самата група има готовност да съществува самостоятелно. Постепенно започа да се изгражда църковна структура и до края на 2004 групата има избрани дякони, отговорник за Съботно Училище, касиер, библиотекар, технически координатор. През 2005 се избира Йорданка Димитрова като лидер на групата, която служи до Юли 2006, когато групата кани п-р Едуард Кешишян за шест месечен пробен период. От Януари 2007 п-р Кешишян става редовен пастор и ръководител на групата. През 2008 година събранието ни е признато като официална група от South England Conference и п-р Кешишян е официално назначен на трудов договор. На 24 Май 2014 групата е официално учредена и призната за църква от официалната английска структура на South England Conference.

В периода от 2007 до сега се организират множество евангелизации и разнообразни мисионски дейности, включително семинари за пророчествата на Библията за близкото бъдеще, семинари за семейно щастие, здравни семинари, и много други. Посетителите на богослуженията ни са средно между 120 и 150 души. Църквата е добре организирана по служби и отдели. Можем само да отдадем хвала на Бог за начина, по който Той е водил и е използвал групата на българите Адвентисти от седмия ден в Лондон за да служи за благословение на сънародниците ни в Англия!